De drie windturbines van Windpark Ferrum langs de Reijndersweg zijn inmiddels volledig geïnstalleerd. Het project gaat nu de testfase in. Vanaf vandaag begint het projectteam met het laten ‘proefdraaien’; voor het eerst zullen de wieken van de turbines in beweging komen voor de eerste serie checks.

De turbines zijn al aangesloten op het landelijke electriciteitsnetwerk en daardoor wordt er ook gedurende de testfase al groene stroom naar het netwerk geëxporteerd. De verwachting is dat het windpark in de operationele fase circa 25 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar produceert. Dat staat ongeveer gelijk aan het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik van ongeveer 7000 Nederlandse huishoudens.

Eigenaar van het project is Windpark Ferrum B.V., met als aandeelhouders windontwikkelaar Infinergy en Windcollectief Noord Holland. Directeur Esbjörn Wilmar van Infinergy: “Het is fantastisch om te zien dat de installatie succesvol is afgerond en dat we nu de testfase in het project hebben bereikt. Met inachtneming van zeer stricte procedures heeft ons team de bouw van Windpark Ferrum over de afgelopen maanden kunnen voortzetten. Windpark Ferrum levert een belangrijke bijdrage aan de duurzame energie-doelstellingen van de Provincie Noord-Holland en we zien uit naar het moment waarop het project volledig in bedrijf kan gaan.”

Elke windturbine moet zo’n 240 testuren maken voordat het windpark formeel kan worden opgeleverd. De operationele fase zal later dit voorjaar starten en het windpark heeft een verwachte looptijd van 25 jaar.