De opbouw van de windturbines van Windpark Ferrum bij Wijk aan Zee gaat beginnen. De afgelopen maanden zijn de voorbereidende werkzaamheden, zoals de constructie van de funderingen voltooid. Afgelopen week zijn de benodigde hijskranen en de eerste ladingen van turbineonderdelen naar het Tata Steel terrein vervoerd. Als de weersomstandigheden gunstig zijn, start de opbouw van de turbines deze week.

Het opbouwen van elke windturbine gaat in etappes. Eerst worden de torens in delen opgebouwd. Dan worden de gondels geplaatst en als laatste komen de rotorbladen aan bod. Zodra de installatie van de turbines is afgerond, begint de testfase. Als dat goed is afgerond, gaat het windpark in gebruik.

Het windpark bestaat uit drie Enercon E92 windturbines. Elk heeft een geïnstalleerd vermogen van 2.35 megawatt, wat de totale capaciteit van het windpark op 7.05 megawatt brengt. Dat is goed voor stroom voor ongeveer 7000 huishoudens. De ashoogte van de turbines ligt op 85 meter en de maximale hoogte van het blad (tiphoogte) reikt tot 131 meter. De turbines zijn visueel gezien van vergelijkbare hoogte met de al bestaande turbines van Windpark Reijndersweg.

De opgewekte energie van het windpark zal aan het landelijke netwerk worden geleverd. Het is de verwachting dat de turbines genoeg elektriciteit zullen produceren om elk jaar circa 7000 huishoudens van groene stroom te voorzien. De levensduur van het windpark is om en nabij 25 jaar.