De bouw van Windpark Ferrum langs de Reijndersweg bij Wijk aan Zee gaat beginnen. Eerder zijn voorbereidende werkzaamheden getroffen om de bouw mogelijk te maken; deze week wordt de boorstelling voor het boren van de heipalen naar de windparklocatie getransporteerd en opgesteld.

Het windpark bestaat uit drie windturbines die in het verlengde van het bestaande Windpark Reijndersweg zullen worden geplaatst. Opdrachtgever en eigenaar is Windpark Ferrum B.V., met als aandeelhouders windontwikkelaar Infinergy en Windcollectief Noord Holland.

Directeur Esbjörn Wilmar van Infinergy: “Nu het startschot voor de bouw is gegeven hebben we de volgende mijlpaal in de ontwikkeling van Windpark Ferrum bereikt. De komende maanden zal ons projektteam de funderingen opleveren, kabels leggen en de turbines installeren. De Provincie Noord-Holland heeft een duidelijke doelstelling met betrekking tot de additionele capaciteit aan duurzame energie die in de provincie gebouwd moet worden voor het einde van 2020. Windpark Ferrum levert een belangrijke bedrage aan het realiseren hiervan.”

De heipalen onder de funderingen worden de grond ingeboord, in plaats van geslagen. Dit vermindert geluid en trillingen van de werkzaamheden significant.

De te plaatsen windturbines zijn van het model Enercon E92. Ze hebben elk een geïnstalleerd vermogen van 2.35 megawatt, wat de totale capaciteit van het windpark op 7.05 megawatt brengt. De ashoogte van de turbines ligt op 85 meter, en de tiphoogte is 131 meter, visueel gezien in lijn met de al bestaande windturbines langs de Reijndersweg.

De opgewekte energie van het windpark zal aan het landelijke netwerk worden geleverd. De turbines zullen genoeg elektriciteit produceren om elk jaar circa 7000 huishoudens van groene stroom te kunnen voorzien.

Met de realisatie van Windpark Ferrum is een investering van circa €12 miljoen gemoeid. De financiering is verstrekt door de aandeelhouders en de Rabobank. De bouwwerkzaamheden worden uitgevoerd door Van Hattum & Blankevoort en de bekabeling door Visser & Smit Hanab, beide onderdeel van de VolkerWind groep. De verwachting is dat Windpark Ferrum einde 2019 in gebruik genomen zal worden.